Mr. Hendrik Jan Bos

Advocaat sinds 1989

Opleiding:

Nederlands recht te Groningen en Nijmegen.

Werkervaring:

Van 1989 tot 1995 en van 1998 tot 2001 advocaat te Rotterdam respectievelijk Amsterdam. Van 1995 tot 1998 jurist bij de concernstaf van de Robecogroep.

Specialisatie:

Financieel recht. Het procederen tegen Banken en vermogensbeheerders. Ondernemingsrecht.

Lidmaatschappen:

Nederlandse Vereniging voor Procesrecht (NVvP), Vereniging voor Financieel Recht (VvFR).

Omschrijving

Hendrik Jan is sinds 1989 advocaat. Hendrik Jan heeft enige bekendheid verworven door ondernemers en vermogende particulieren bij te staan in geschillen met banken, verzekeraars en frauderende notarissen. Daarnaast adviseert hij (in stilte) bij geschillen tussen aandeelhouders onderling of tussen aandeelhouders en bestuurders.

Na enkele jaren als advocaat te hebben gewerkt, kwam bij hem begin negentiger jaren de gedachte op, dat beleggen (dat destijds was voorbehouden aan oudere heren met een jaguar en een zakhorloge) weleens tot bredere lagen in de bevolking zou kunnen doordringen. Hendrik Jan is toen bij de Robeco Groep, destijds de grootste aanbieder van beleggingsdiensten in Nederland, gaan werken om te leren hoe beleggingsproducten in elkaar werden gezet. Na 2,5 jaar is hij teruggekeerd naar de advocatuur om beleggers/investeerders bij te staan.

Van 1989 tot 2001 heeft Hendrik Jan bij verschillende middelgrote kantoren in Nederland gewerkt en alvorens Bos & Partners Advocaten op te richten. De reden waarom hij zich nooit bij een heel groot kantoor heeft willen aansluiten, is tweeledig. Ten eerste is hij te eigenwijs om in het gareel van een grote organisatie te lopen. Ten tweede hebben heel grote kantoren, hetzij banken als cliënt, hetzij om andere redenen niet de vrijheid om daartegen op te treden.

Na advocaat te zijn geweest in o.a. Amsterdam, Rotterdam en Haarlem, werkt hij nu vanaf zijn kantoor op het pittoreske eilandje De Woude, gelegen in het Alkmaardermeer. Zelf zegt hij over die locatie: “Ik heb jaren met plezier gewerkt in een hoge toren aan de Zuid-as in Amsterdam. Echter, mijn cliënten vertellen mij, dat ook zij een bezoek aan dit eilandje prefereren boven dat aan een betonnen kantorencomplex. Bovendien scheelt het mij twee uur (file)reistijd per dag. Dat is veertig uur per maand! Die tijd besteed ik liever aan nuttigere of leukere dingen dan in de file staan.”

In december 2022 hebben pianovirtuoos Jan Vayne en Hendrik Jan, onder de naam Bos & Vayne, bij wijze van ludieke actie een CD opgenomen die met kerstmis als alternatief voor de traditionele fles wijn, aan cliënten van het kantoor Bos & Partners is toegestuurd. De drie nummers staan ook op Spotify.

Talen: Nederlands, Duits en Engels

Hobby’s: Met de hond er op uit trekken, lezen (m.n. Middeleeuwse geschiedenis), zingen en gitaar spelen (oude rock ’n roll nummers), uitgebreid koken en eten, wijn proeven.