Omstreden stichting moet voorschot betalen op schadevergoeding

Het Financieele Dagblad

Vasco van der Boon, Siem Eikelenboom

maandag 14 maart 2016, 16:19, Update: maandag 14 maart 2016, 19:18

De stichting Derdengelden TB Belastingadviseurs moet een voorschot betalen van €750.000 op een schadevergoeding aan de Noord-Hollandse ondernemer Frans Beentjes. Dit heeft de kortgedingrechter in Assen maandag bepaald. Van de veroordeelde stichting is de 1 februari gepensioneerde notaris Pieter Planting de enig bestuurder. Het is tamelijk zeldzaam dat in een kort geding een voorschot op een schadeclaim wordt toegekend.

Beentjes had in totaal € 1,15 mln overgemaakt naar de beschermde derdengeldenrekening van notariaat ‘t Suydevelt in Emmen. De daaraan verbonden notaris Planting zou het geld verder storten om het voor zijn klant te laten beleggen via zijn stichting Derdengelden TB Belastingadviseurs.

Tweedehands levensverzekeringen

Via Planting en de stichting zouden de spaarcenten van Beentjes worden geïnvesteerd in Volano Investments, dat handelt in tweedehands levensverzekeringen — een bedrijf van Easy Life-fraudeur Frans Oosterbosch. Ook zou worden belegd in de oprichting van een bank in San Marino en in een Italiaans opleidingsinstituut dat jaarlijks 5000 gediplomeerde zeevarenden voor cruiseschepen zou klaarstomen. Sinds Beentjes zijn geld in 2014 naar de notaris overmaakte, is het zoek.

Beentjes vermoedt het slachtoffer te zijn van fraude. Zijn advocaat Hendrik Jan Bos spande daarom een kort geding aan tegen ‘t Suydevelt, Planting, diens kantoorgenoot Fokke de Vries en de stichting Derdengelden TB Belastingadviseurs. Beentjes claimt van hen het complete verdwenen bedrag.

De kortgedingrechter wijst de eisen tegen Planting, De Vries en ‘t Suydevelt af. De rechter acht het ‘onvoldoende aannemelijk’ gemaakt dat de notarissen mede aansprakelijk zijn, ook al is de geldstroom via de derdenrekening van ‘t Suydevelt gegaan. Notaris Planting was tijdens de omstreden doorboekingen nog geen bestuurder of feitelijk beleidsbepaler van de stichting Derdengelden TB Belastingadviseurs.

Botermans

De rechter acht van belang dat volgens notaris Planting helemaal buiten hem om op documenten van de stichting uitdrukkelijk de naam van zijn notariskantoor is vermeld. Planting zegt dat dit is gedaan door Annique Botermans, die de stichting had opgericht. Botermans en haar TB Belastingadviseurs zijn inmiddels failliet. Ook op de bankrekening van de stichting TB Belastingadviseurs schijnt niets meer te staan.

De rechter wijst erop dat de notaris ontkent dat hij betrokken is geweest bij het wegboeken van het geld van Beentjes uit de stichting. ‘Ofschoon niet duidelijk is hoe die boeking buiten de notaris om heeft kunnen plaatsvinden — de notaris is daarover ook verbaasd en wacht naar eigen zeggen op de uitslag van een onderzoek door de bank [SNS Bank, red.] ter zake — hebben eisers vooralsnog niet aangetoond dat die boeking met instemming en medeweten van Planting, die toen ook nog geen bestuurder van de stichting was, heeft plaatsgevonden’, aldus de rechter.

Unico Glorie

Eerder dit jaar bleek in een andere zaak dat notaris Planting via een gezamenlijke rekening van hem in San Marino met de van faillissementsfraude verdachte Annique Botermans geld naar het Zwitserse Manhattan Investments probeerde te leiden. Dit investeringsvehikel speelde een rol in de aanloop naar een geplande beursgang van sportmarketingbedrijf Brandia Global van Unico Glorie. Van dat beursplan is afgelopen weken niet meer vernomen.