Hoensbroek obsessed by bank consultant

HOENSBROEK – Een beleggingsadviseur van ABN Amro in de Limburgse gemeente Hoensbroek heeft de vermogens van een groot aantal klanten in rook doen opgaan.

Miljoenen in rook op na flaters met opties

Limburgs dorp failliet door fraudeur

door Bart Mos

De bankmedewerker, die volgens de raadsman van gedupeerden overduidelijk niet wist waar hij mee bezig was, adviseerde zijn klanten zeer risicovolle optieconstructies waardoor voor miljoenen euro’s aan pensioenpotjes, erfenissen en overwaardes van woonhuizen verloren gingen.

“Het is verbijsterend om te zien hoe een losgeslagen adviseur nagenoeg een heel dorp in de problemen weet te brengen”, zegt Hendrik Jan Bos, raadsman van de gedupeerde klanten van ABN Amro.

Inmiddels heeft de advocaat elf vrijwel identieke procedures opgestart tegen de bank in Hoensbroek. Allemaal draaien ze om dezelfde adviseur en diens rampzalige adviezen.

Bos: “Van de slager tot de tandarts. Bij de een ging het daarbij om tienduizenden euro’s, bij de ander om ruim een miljoen.”

Aanvankelijk dacht advocaat Bos, specialist in beleggingsconflicten, dat hij te maken had met slechts één slachtoffer. Vorig jaar stelde de rechter deze bankklant uit Hoensbroek in het gelijk en wees hem een schadevergoeding van een half miljoen euro toe. Volgens de rechter had ABN Amro zijn klant moeten waarschuwen voor de risico’s toen hij het advies gaf om geld in opties te steken.

Ervaringen

Nadat dit vonnis in Limburg bekend werd, bleken er plotseling veel meer beleggers soortgelijke ervaringen met de bank te hebben. De beleggingsadviseur beaamt dat er veel mensen geld verloren hebben: “Maar dat hoort ook bij beleggen.”

ABN Amro wilde gisteren niet ingaan op de kwestie. “Dat doen wij nooit bij zaken die nog onder de rechter zijn”, aldus een zegsman.