Notaris die miljoen verliest, krijgt €10.000 boete

Vasco van der Boon, zondag 26 juni 2016

De tuchtrechter straft notaris Pieter Planting uit Emmen voor het verlenen van hand- en spandiensten bij het beweerdelijk oplichten van de Noord-Hollandse transportondernemer Frans Beentjes. Die claimt via deze notaris €1 mln kwijt te zijn geraakt. De tuchtrechter rekent de rol die Planting daarbij heeft gespeeld, de notaris ‘zwaar’ aan.

Anderhalf jaar na deze misstap is de notaris met pensioen gegaan. Daardoor kan de tuchtrechter hem nu niet meer schorsen of berispen. De tuchtrechter resteert nu weinig anders dan de oud-notaris een boete op te leggen, van €10.000. Dit blijkt uit een uitspraak die de Kamer voor het Notariaat van de rechtbank in Arnhem vrijdagmiddag heeft gedaan. Het nog ongepubliceerde vonnis is in bezit van Het Financieele Dagblad.

‘t Suydevelt

Beentjes verkocht in 2014 een bedrijfspand van zijn transportbedrijf in Heemstede. Hij liet de notaris die deze transactie verzorgde de verkoopopbrengst doorstorten op de derdengeldrekening van een ander notariaat: ‘t Suydevelt in Emmen. Daar is notaris Planting dan aan verbonden.

In opdracht van Beentjes maakte notaris Planting vervolgens €500.000 over aan ProAktiv in Zwitserland en de andere €500.000 aan de Stichting Derdengelden TB Belastingadviseurs. Beide bestemmingen waren de Noord-Hollandse ondernemer als risicoloze beleggingen aangereikt door de omstreden belastingadviseur Annique Botermans. Maar op beide bestemmingen is het geld inmiddels spoorloos verdwenen.

Kantooradres

Botermans had Beentjes in aanwezigheid van notaris Planting verzekerd dat deze manier van beleggen niet mis kon gaan omdat notaris Planting de controle over de derdengeldrekeningen zou hebben. Het briefpapier van de Stichting Derdengelden TB Belastingadviseurs meldde als kantooradres het adres van notariaat ‘t Suydevelt.

Volgens de tuchtrechter heeft notaris Planting ‘toegelaten dat de stichting zijn kantooradres gebruikte en heeft hij klager (Beentjes, red) er niet op gewezen dat hij niet tekeningsbevoegd was voor de stichting en derhalve geen enkel toezicht kon hebben op de door mevrouw Botermans aan klager voorgestelde beleggingsconstructie’. Volgens de tuchtrechter heeft de notaris ‘onzorgvuldig’ gehandeld door zich te laten gebruiken om de schijn van betrouwbaarheid aan de beleggingen te geven. Bovendien had de notaris onderzoek moeten doen naar Botermans en haar beleggingen.

San Marino

Planting figureerde met Botermans ook rond een nep-bank uit San Marino bij de kennelijk inmiddels gestrande beursgang van Brandia Global met Unico Glorie.

Hendrik Jan Bos, de advocaat van Beentjes, is tevreden met de beslissing van de rechtbank, maar voegt er aan toe: ‘Nu moeten we het miljoen dat via deze notaris is verdwenen, nog terughalen.’