Rechter schorst bestuur Loterijverlies

Bart Mos
TELEGRAAF

ALKMAAR – Het bestuur van de omstreden claimstichting Loterijverlies is door de rechtbank Alkmaar voor vier maanden geschorst.

De rechtbank heeft vandaag bepaald dat er in die vier maanden een diepgaand, onafhankelijk onderzoek naar de financiële huishouding van de claimstichting wordt gehouden. Er zou volgens de rechtbank sprake zijn van niet-zakelijke besteding van gelden en handelen in strijd met de statuten van de claimstichting.

De rechter heeft voor het onderzoek de voormalige president van de Rotterdamse rechtbank Erik van den Emster tot tijdelijk bestuurder benoemd. Hij vervangt de zittende bestuurder, het trustbedrijf ’Breton’ op Guernsey, dat door Loterijverlies-oprichter Ferdy Roet was benoemd.

Duinvilla

Van den Emster (66), die na zijn werk als rechter tot 2013 voorzitter was van de Raad voor de Rechtspraak, krijgt als opdracht alle financiële transacties van Loterijverlies en oprichter Ferdy Roet tegen het licht te houden. De Telegraaf onthulde eerder dit jaar dat Roet via het Britse belastingparadijs Isle of Man een lening van 3 miljoen euro kreeg voor de aanschaf van een duinvilla in Bergen. De lening werd verstrekt door een vennootschap waarvan Roet zelf aandeelhouder is en die gelieerd is aan een bedrijfje waar de claimstichting kort daarvoor miljoenen aan had overgemaakt. De rechter wil dat ook deze lening specifiek wordt onderzocht door Van den Emster.

Een groep van dertig ontevreden deelnemers van Loterijverlies eiste afgelopen maand via de rechtbank het ontslag van de zittende bestuurder, omdat deze zich schuldig zou hebben gemaakt aan wanbeheer en plundering van de kas. Hendrik Jan Bos, de advocaat van de boze deelnemers, is blij: „Een snoeiharde beschikking van de rechtbank. De onderste steen zal nu bovenkomen bij Loterijverlies.”
Misleiding

Bijna 200.000 mensen sloten zich afgelopen jaren aan bij stichting Loterijverlies als gedupeerden van de Staatsloterij. Ze eisten hun inleg terug, nadat de loterij spelers misleidde. Zo werd niet gemeld dat prijzen werden getrokken uit een pot waarin ook onverkochte lotnummers zaten. De gedupeerden betaalden Loterijverlies samen ruim acht miljoen euro inschrijfgeld om de Staatsloterij tot een schadevergoeding te dwingen. Daar is het tot op heden niet van gekomen.

Loterijverlies-oprichter Ferdy Roet was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar op de schorsing van zijn bestuur.